Bahan-bahan:
5 ulas bawang merah
5 ulas/biji bawang putih
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
4 potong ikan masin lembab (ikan tenggiri jeruk, atau lain-lain ikan pun boleh)
3 biji cili jeruk (potong sedang)
Beberapa ulas bawang puteh jeruk (dipotong kasar)
3 biji cili jeruk (potong sedang)
Beberapa ulas bawang puteh jeruk (dipotong kasar)
2 sudu besar minyak makan
Sedikit air
Caranya:
Letak kuali atas api, dan masukkan minyak masak, dan panaskan, dan masukkan bawang merah, bawang puteh. Apabila dah berbau harum, masukkan ikan masin tersebut seketika, dan masukkan baang puteh jeruk, dan cili jeruk, dan biarkan seketika, dan masukkan kailan, sos tiram, garam, gula dan sedikit air tadi. Tunggu sehingga kailan layu, dan angkat.
Nanti datang rumah boleh
ReplyDeleteBoleh..bawa kailan la juga yer...he he...
Delete