Secawan kacang hijau (dibersihkan dan direndam dalam air selama sekitar satu jam)
Secawan kacang dal (dibersihkan dan direndam dalam air selama sekitar satu jam)
Setengah cawan sagu putih
Secawan santan
Secawan gula
5 keping gula melaka
Sesudu kecil garam
2 helai daun pandan
4 cawan air
Caranya
Rebus kacang dengan air sebanyak 4 cawan dan biarkan mendidih sehingga kacang betul-betul empuk dan separuh hancur. Masukkan daun pandan (apabila daun pandan sudah bertukar warna menjadi hampir-hampir kelabu, keluarkan daun pandan tersebut). Masukkan gula melaka, santan, gula, garam, dan sagu (sagu perlu dimasukkan sedikit demi sedikit dengan cara ditaburkan sambil dikacau). Biarkan semua bahan hancur sebati (tetapi bukan sehingga amat hancur seperti macam bubur gandum). Angkat, dan hidangkan (sejuk atau panas). Emmm, sedap...
Kalu cicah ngan roti benggali pun sedap juga, dan pekena ngan air kopi panas...he he he...
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.