Feb 16, 2012

Paru-paru Goreng Rangup

Paru-paru lembu (pelempung) adalah salah satu organ dalaman lembu (yer la..namanya pun "paru-paru lembu"...kan?). Kambing, unta, kerbau, biri-biri, kijang, seladang, rusa, pelanduk pun ada paru-paru (dan boleh juga kita makan...)
Salah satu masakan paling mudah tetapi sedap, adalah paru-paru goreng rangup.

Bahannya
Paru-paru lembu/kambing (sekitar setengah kilogram)
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit kunyit (eloknya kunyit segar yang dikisar halus)
Minyak untuk mengoreng

Caranya:
Rebus paru-paru tersebut sekadar sekali mendidih. Keluarkan dan dipotong sekitar setengah sentimeter lebar (besarnya ikut suka). Gaulkan dengan garam, gula dan kunyit. Peram sekitar setengah jam.
Kemudian panaskan kuali, dan masukkan minyak makan secukupnya, dan biarkan betul-betul panas. Kemudian masukkan paru-paru tadi, dan gorenglah sampai garing (jangan sampai hangit, tau!!!).

Nota:
Selain sedap dimakan bersama nasi putih, ia juga sedap dimakan bersama pulut, dan nasi kerabu.




2 comments:

  1. Salam...Tapi makan berlebihan juga, is "hell"... he he.. Imam Al Ghazali ada menulis, yang lebih kurang begini: "Maka makan dan makanan itulah penyebab utama kebanyakan penyakit..."

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.