Bahan-bahan:
4 ulas bawang merah
1 sm kunyit (digiling halus)
20 biji cili merah (eloknya cili padi merah)(digiling halus)
10 biji cili kering (digiling halus)
1 bunga kantan
1 camca minyak makan
(Nota: Semua bahan di atas ditumis hingga harum)
Segenggam (sekitar 10 pokok) daun kesum
2 keping asam gelugor
1 camca besar garam
1 camca besar gula
Caranya:
Bawang merah, cili dan kunyit dikisar lumat. Masukkan ke dalam periuk, tambah air sekitar 2 cawan. Masukkan ikan, kesum, kantan, asam gelugor, gula, garam, bunga kantan. Biarkan mendidih. Angkat, dannnnnnnn, ngap ngan nasi panas (dan telor goreng, ulaman)
Eikk...mana lagi 2 potong??? Ngilat la tu.... Tapi yang sedap adalah bahagian kepalanya.
Di bawah ini pula adalah gambar asam pedas kepala ikan tenggiri
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.