Oct 2, 2011

Asam Pedas Ikan Jelawat

Seekor ikan jelawat (sekitar setengah kilogram). Bersihkan. Ingat yer, pastikan dibuang pundi hempedunya (kalau tersilap dan hempedu tu pecah atau tak dibuang, alamat masakan asam pedas ni kena buang la, sebab pahit. Tak perlu dibuang sisiknya, sebab ia boleh dimakan dan sedap rasanya). Ikan tadi dipotong tiga atau empat kerat.

Bahan-bahan:
4 ulas bawang merah
1 sm kunyit (digiling halus)
20 biji cili merah (eloknya cili padi merah)(digiling halus)
10 biji cili kering (digiling halus)
1 bunga kantan
1 camca minyak makan
(Nota: Semua bahan di atas ditumis hingga harum)
Segenggam (sekitar 10 pokok) daun kesum
2 keping asam gelugor
1 camca besar garam
1 camca besar gula

Caranya:
Bawang merah, cili dan kunyit dikisar lumat. Masukkan ke dalam periuk, tambah air sekitar 2 cawan. Masukkan ikan, kesum, kantan, asam gelugor, gula, garam, bunga kantan. Biarkan mendidih. Angkat, dannnnnnnn, ngap ngan nasi panas (dan telor goreng, ulaman)

Eikk...mana lagi 2 potong??? Ngilat la tu.... Tapi yang sedap adalah bahagian kepalanya.


Di bawah ini pula adalah gambar asam pedas kepala ikan tenggiri

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.