May 17, 2011

Cicah Air Asam

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar (dipotong sedang)
Sepotong kecil belacan (dibakar separuh garing)
Sebiji limau nipis (ambil kulitnya, ops, silap, ambil airnya)(Boleh juga digunakan limau kasturi, atau limau kerat lintang. Tapi limau tambun, limau sunkist, limau purut tak leh la wey...)
2 sudu kelapa goreng (lumatkan)
Sesudu kecil garam
Sedikit serbuk perasa (kalau suka)
Dua ulas bawang merah (dibakar sehingga wangi baunya)(kemudian lumatkan)
10 biji cili padi (campuran yang warna merah dan hijau)(tumbuk lumat)
Sebiji tomato merah/kuning (dipotong kiub atau panjang, atau bulat)

Caranya:
Gaulkan semua bahan tadi, masukkan ke dalam mangkuk (mannnggkuk, bukan geeelasss, tau!), dan hidangkan. Sesuai untuk pencicah perut rebus atau ikan/pari bakar.

Ini la gambarnyer...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.