May 25, 2011

Kacang Panjang Goreng

Bahan-bahan:
10 batang kacang panjang (eemmm..panjang...)(masa saya kecil dulu, tak ler terjumpa jenis kacang panjang macam zaman sekarang, panjangggg..)(potong sekitar 2sm atau 3sm setiap potongan)
5 ulas bawang merah
5 ulas/biji bawang putih
2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula (masukkan cikit jer, sebab gula dah naik harga, he he he..)(mengurangkan risiko kencing manis)
10 biji cili padi/kampung (potong dua setiap biji)
2 sudu besar minyak makan (bukan minyak pelincir, tau)
2 sudu besar air

Caranya:
Letak kuali atas api, dan masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali. Habis cerita... Tunggu sehingga kacang layu, dan angkat. Pakat tengok jer laaaa.... Ops, makan la ngan gulai ayam dan nasi panas....

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.