May 18, 2011

Kek Labu

Sebiji labu (yang sederhana saiznya)(basuh bersih dan potong bahagian atasnya seperti gambar di bawah, dan buang bijinya)

Bahan-bahan:
1 keping manisan tar/kabung/gula melaka
1 cawan gula
Sesuku sudu kecil garam
1 helai daun pandan
2 sudu besar agar-agar tepung (powder)
1 gelas air
1 biji telor ayam (hancurkan)(selepas dibuang kulit la weyyy..)(NOTA: Nak ingatkan--kalau ambil telor, basuh dahulu telor tu sebelum dipecahkan, sebab telor disaluti najis...)

Caranya:
Masak semua bahan sehingga hancur semuanya, dan menjadi pekat.
Kemudian masukkan kesemua bahan tadi (kecuali daun pandan) ke dalam labu, dan tutup bahagian atasnya.
Masukkan labu ke dalam kukusan, dan kukus sehingga labu masak (tetapi awas, jangan terlebih masak sebab ia akan "terkulai" dan hancur... labu..ooo...labu....)
Sejukkan, dan bolehlah dihidangkan (jangan hidang jer dan pakat-pakat tengok dengan air liur meleleh....makan la...)


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.