Apr 5, 2011

Goreng Peria

1 biji peria (momordica charanthia). Dipotong melintang nipis-nipis (sekitar 2mm). Masukkan sedikit garam, dan diuli-uli, ramas-ramas, kemudian diperah buang airnya.
1 sudu besar udang kering (ditumbuk lumat, dan digoreng garing tanpa minyak)
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang merah (dipotong halus)
3 ulas bawang putih (dipotong halus)
Sedikit garam

Caranya:
Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali (bukan kawah la wey). Panaskan, dan kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih. Goreng hingga harum baunya, dan kemudian masukkan peria, udang kering, kicap dan garam. Apabila peria sudah layu, angkat la wey...

Dan, seperti biasa, ngap la..tapi ngan nasi la.....

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.