Apr 4, 2011

Kangkong Goreng

Seberkas (sekitar 20 batang)(bukan seguni tau) kangkong (ipomoea aquatica)(dibasuh dan potong berukuran 3sm panjang setiap satu)(asingkan batang dan daun)
5 ulas bawang merah (dipotong kecil)
5 ulas bawang putih (dipotong kecil)
2 sudu besar kicap manis
10 biji cili padi (ditumbuk halus)
Sedikit garam
2 sudu makan minyak makan (tapi jangan makan pulak minyak makan ni)
Segenggam su'un (direndam di dalam air sekitar setengah jam)

Cara:
Panaskan kuali, masukkan minyak makan, dan masukkan bawang merah dan bawang putih, Apabila telah berbau wangi, masukkan cili, dan terus masukkan kangkong (didahulukan batangnya, kemudian baru daunnya), kicap, garam dan su'un. Tunggu sekitar satu atau dua minit dan segera angkat. ...jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama, ia ia jadi tak sedap....

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.