Seekor ikan (siakap, bawal, jenahak, dan seumpamanya)(bersihkan dan lumurkan tepung gandum atau tepung beras)
Sesudu garam, sedikit gula, 4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, sesudu kecil kunyit (semua ini digiling halus, dan kemudiannya lumurkan pada ikan).
Panaskan kuali, masukkan minyak secukupnya, dan goreng ikan tadi.
Sos
Sebiji bawang besar, 2 ulas bawang putih, sedikit halia, 10 cili padi, 5 cili besar merah (semua ini dihiris halus). Kemudian ditumis dengan sedikit minyak. Masukkan air asam jawa (dengan kadar sesudu besar asam jawa). Masukkan satu sudu besar sos tiram, satu sudu kecil garam, dan satu sudu besar gula.
Siram sos di atas ke atas ikan, dan taburkan lada sulah, buah tomato yang dipotong, dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.