Mar 30, 2011

Sambal Jantan

30 biji cili padi (seeloknya cili kampung)
5 biji cili besar(yang berwarna merah)(buang bijinya)
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
3 ulas bawang putih
3 biji limau kasturi

Cara:
Tumbuk cili-cili bersama garam, gula dan bawang putih, sehingga separuh hancur. Keluarkan, dan masukkan ke dalam mangkuk (nak masukkan ke dalam baldi pun boleh...). Kemudan perah limau kasturi di atasnya dan gaul rata (sebati). Nak cuba? uap satu sudu ke dalam mulut... Ehem....
Nak tanya sikit: Kenapa dipanggil "sambal jantan"?



3 comments:

  1. Setahu Saya resepi yg di berikn oleh ibu kepada saya ialah cili hidup ditumbuk kasar, bawang merah dimayang halus , sebatikan cili ngan bawang dan tumiskan dgn sedikit minyak...
    tapi sebelum tu gorengkan ikan bilis (agak-agak jgn melibihi sambalnye ) lepas tumiskn bhn tadi gaul sebati ngan ikan bilis yg telah digoreng tu perasakan dgn garam&MSG

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. Tu satu lagi sejenis sambal.. tapi yang tu dah tak jadi "jantan", sebab dah di tumis....

      Delete
  2. Setahu Saya resepi yg di berikn oleh ibu kepada saya ialah cili hidup ditumbuk kasar, bawang merah dimayang halus , sebatikan cili ngan bawang dan tumiskan dgn sedikit minyak...
    tapi sebelum tu gorengkan ikan bilis (agak-agak jgn melibihi sambalnye ) lepas tumiskn bhn tadi gaul sebati ngan ikan bilis yg telah digoreng tu perasakan dgn garam&MSG

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.