Mar 27, 2011

Singgang Tulang

1 kg tulang lembu (boleh juga kalau suka, diganti tulang kambing atau tulang kerbau)(tulang yang paling sesuai adalah tulang rusok)(Basuh dan toskan)

Rempah-rempah:
1 cawan halia yang sudah dipotong kasar
1 cawan lengkuas yang sudah dipotong kasar
10 ulas bawang merah (dipotong kecil)
20 biji bawang putih (dipotong kecil)
2 keping asam gelugor
1 sudu besar ketumbar
5 biji cili kering (dipotong dua, dan rendam sekejap di dalam air)

Cara:
Masukkan semua bahan rempah di atas ke dalam periuk. Kemudian masukkan tulang, dan letak di atas dapor dengan api kecil (jangan lagi masukkan air). Tutup periuk sehingga air tulang kering. Setelah air tulang kering, masukkan pula 5 gelas air. Biarkan mendidih. Bila tulang telah empuk, masukkan garam secukup rasa, dan masukkan juga sedikit gula melaka/serbuk perasa sebagai penambah rasa. Boleh juga dimasukkan sedikit budu (sos bilis).

Ini la gambarnya...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.