Mar 30, 2011

Singgang Ikan

1 kg ikan tongkol (juga dikenali sebagai ikan kayu/ikan aya)(boleh juga kalau suka, diganti dengan ikan lain seperti kembung, tenggiri, tamban dll)(tapi jangan la pula diganti ngan ikan buntal, ops!)(Basuh dan toskan)

Bahan-bahan:

1 cawan lengkuas yang sudah dipotong kasar
20 biji bawang putih (dipotong kecil)
4 keping asam gelugor
2 keping gula melaka/gula kabung
Garam secukup rasa


Cara:
Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk. Kemudian masukkan ikan, dan letak di atas dapor dengan api kecil (jangan lagi masukkan air). Tutup periuk sehingga air ikan telah kering. Setelah air ikan sudah kering, masukkan pula 3 gelas air. Biarkan mendidih.

Oitt...! Dah nak hangit tu... angkat la wey....

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.