Mar 11, 2011

Kerabu Pucuk Mengkudu/Kemudu

20 helai pucuk mengkudu/kemudu (pisonia excelsa) (dipotong mayam sederhana dan kemudian direbus sekitar 5 minit. Kemudian diperah untuk membuang airnya)

5 sudu besar santan pekat
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 ekor ikan (seeloknya ikan kembung)(direbus atau dibakar)(ambil isinya, dan dilumatkan)
3 ulas bawang merah (dipotong halus)
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar kelapa goreng (dilumatkan)

Gaulkan semua tadi bersekali dengan pucuk mengkudu.
Boleh dihidangkan.

Nota:
Perlu dimakan segera sebab kerabu ini cepat menjadi basi. Emmm, sedaaaapppp...emmm, sedaapp...



Ini la pucuk mengkudu/kemudu (kita petik sekitar 3 helai yang di bahagian hujung setiap tangkai)



Yang ini, pokok mengkudu/kemudu



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.