Mar 24, 2011

Masak lemak pucuk labu

10 batang pucuk labu (biasanya setiap batang pucuk labu mengandungi sekitar 5-6 helai daun yang masih lembut yang boleh dijadikan sayur)
Seekor ikan kembung (mabung)(direbus/bakar dan diambil isinya)(seperti biasa, tulang tu dibuang ke dalam tong sampah, sebab kalu terpijak, aduiss... sakit la juga...)
Secawan kelapa putih (dikisar lumat)
Secawan santan
5 ulas bawang merah (dikisar lumat)
1 sudu besar gula
1 sudu besar garam

Pucuk labu diasingkan daripada batangnya. Bahagian batang yang lembut dipotong-potong sekitar 2 sm panjang. Daun muda pula dipotong kasar. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan batang yang dipotong tadi sekitar 1 minit, dan masukkan pula pucuk labu tadi. Tunggu sekitar 1 minit lagi. Diangkat, dan ramas sedikit daun dan pucuk labu yang direbus tadi (tunggu la sehingga sejuk sedikit wey...Nanti melecur tangan...).

Gaulkan pucuk labu dan semua ramuan di atas. Masak di atas api sederhana beberapa minit (sekali mendidih), dan angkat. Boleh dihidangkan dan "di nyam nyam nyam..."




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.