Mar 8, 2011

Ketam Tumis "Special"

2 ekor ketam (ketam mana ada ekor!)(setiap ekor dipotong dua dan dibersihkan)
2 sm halia
6 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
2 labu (biji) bawang besar (selabu dimayam halus, dan selabu lagi? tunggu....)
10 biji cili kering (direndam sekitar 1 jam)
2 sudu besar gula
1 sudu besar garam
1 biji tomato (dimayam halus)
Satu camca kecil pekatan asam jawa.
Daun bawang (dimayam halus)

Gaulkan ketam dengan sedikit garam, perap sekitar 10 minit dan digoreng dengan minyak yang banyak, sehingga baunya harum

Halia, sebiji bawang besar (yang tidak dimayam), cili kering, bawang merah, bawang putih dikisar halus. Tumis dengan minyak dengan api kecil, sehingga wangi baunya (tentu bersin....kan?)

Masukkan asam jawa, sedikit air, garam dan gula. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan ketam, dan bawang yang dimayam halus. Tunggu sekitar 1 minit sambil menggaul kuah dengan ketam. Angkat. Taburkan tomato mayam dan daun bawang mayam.

Emmm... tunggu apa lagi? Nasi belum masak??????

Eik??? Kan ker masakan tu sebut dua ekor ketam? Nampak macam seekor jer! Ha, ni mesti dah ngap sebelum ambil gambar....

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.